Top

Een duurzame keuken, hoe ziet dat er eigenlijk uit? Ik heb daar een bepaald beeld bij, denk aan keukengerei dat lang meegaat of pannen die niet stuk te krijgen zijn. Ik wil lief zijn voor de natuur en mijn best doen om de wereld beter achter te laten voor mijn kinderen. In dit artikel volgen daarom de (laagdrempelige) stappen die ik heb toegepast om mijn keukengerei en andere keukenspullen te verduurzamen. 

Disclaimer: Let hierbij wel op dat het kopen van nieuwe dingen, natuurlijk ook een nadelig effect heeft op de aarde. Een goed alternatief is ook om te kijken of er tweedehands niet iets te verkrijgen is.

De duurzame keukenspullen:

1 Pannen van staal, rvs of gietijzer

Het is heel normaal geworden om pannen te gebruiken met een teflon laagje. Veel mensen weten niet dat als er een klein scheurtje in die laag zit, dat de pan dan beter weggegooid kan worden in verband met de gifstoffen die dan in je eten komen. Ik heb onze pannen dan ook vervangen voor drie verschillende soorten: staal, rvs en gietijzer. Dit zijn pannen die eigenlijk levenslang wel mee gaan. Je moet ze alleen leren gebruiken. Let wel op dat de rvs pan, van 100 % rvs moet zijn.

2 Keukengerei van hout of rvs

Ook keukengerei is er in vele soorten en varianten. Je hebt spatels of gardes van kunststof of plastic. Maar houd die eens te lang in de pan of naast de pan en je krijgt er een gesmolten spatel voor terug. Vroeger was het bijvoorbeeld normaal om rvs spatels te gebruiken. Ik gebruik die van mijn opa nog dagelijks. Daar heb ik er helaas maar eentje van, dus voor de afwisseling gebruik ik ook houten spatels of pollepels.

3 Glazen bewaarbakjes

Ik werd gek van de plastic bakjes die om de zoveel tijd stuk gingen, waardoor ik weer nieuwe moest kopen. Of van die Tupperware bakjes, waar je eten naar gaat ruiken. Dat moest dan voor mij ook anders. Ik ontdekte dat er ook glazen bewaarbakjes zijn, waarin je eten kunt invriezen. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat je glas ook kon invriezen. Nu ik dat wel weet wil ik echt niet meer terug naar de plastic variant. Ik gebruik zelf die van Ikea. 

4 Stasher bags

Ik vind ze erg prijzig, maar ben wel fan! De stasher bags zijn echt ideaal om restjes eten in te bewaren of een broodje in kunt meenemen, wat fruit in kunt doen of gewoon wat nootjes. Ze wegen weinig en zijn goed schoon te krijgen. Er zijn ook goedkopere varianten, maar let er dan wel op dat het materiaal 100 % siliconen is.

5 Zeeppompjes

In mijn keuken gebruik ik zeeppompjes voor handzeep en afwasmiddel. Voorheen deed ik gewoon een hoeveelheid afwasmiddel in de gootsteen om spullen mee af te wassen, maar heel vaak gebruikte ik onnodig te veel. Met behulp van een zeeppompje heb je de hoeveelheid beter in de hand. Je doet en langer met je afwasmiddel en je hebt niet alleen maar zeepbellen in je sop. Een win-winsituatie wat mij betreft!

6 Houten afwasborstel

Om de zoveel tijd wil je wel je afwasborstel kunnen vervangen. De haren zien eruit als de staart van een bange kat en het vuil blijft na een tijdje ook zichtbaar. En daarbij is het niet heel goed voor het milieu om weer een nieuwe plastic afwasborstel te kopen. Bij elk gebruik verliest het weer wat plastic deeltjes dat vervolgens in het water of in je eten terechtkomt. Gelukkig heb je ook houten varianten, die je in je agf-bak kunt gooien als het niet meer zijn werk doet. Je hoeft dan alleen de ‘kop’ te vervangen. Het handvat kun je vaak bewaren. Wij gebruiken deze[RV3] .

7 Herbruikbare vaatdoekjes

Tot mijn verbazing hoor ik echt nog vaak dat mensen van die wegwerpvaatdoekjes kopen. Sommigen knippen ze zelfs in stukjes, zodat ze er langer mee doen. Toch zonde als het uiteindelijk onnodig in de prullenbak belandt. Er bestaan namelijk ook gewoon herbruikbare vaatdoekjes, die je kunt wassen op meer dan 60 graden en geen plasticdeeltjes bevatten. Beter voor je portemonnee en milieu.

8 Siliconen bakmatten

Wist je dat bakpapiertjes vaak PFAS bevatten? Dat staat voor poly- en perfluoroalkystof en is een verzamelnaam voor chemische stoffen die erom bekendstaan niet of nauwelijks af te breken in het milieu. Het zorgt ervoor dat het papiertje niet lekt of nat wordt als er iets vochtigs op ligt. Als je goed de gebruiksaanwijzingen volgt, dan zou het niet schadelijk zijn en komt het heel beperkt je lichaam binnen. Ik kies toch lievere voor 100 % siliconen bakmatten of om geen bakpapier te gebruiken. Wil je weten hoe je dat doet? Bekijk dan deze reel.

9 Glazen, stenen of rvs cake- en taartvormen

Ken je dat? Je gebruikt een cakevorm met enige regelmaat, maar plots ontdek je dat er een stukje antiaanbaklaag is verdwenen. Waar is het gebleven? Zit het in je cake? Dat is geen fijne gedachten, want een antiaanbaklaag is nou niet zo gezond voor je. Gelukkig zijn de ‘ouderwetse’ varianten nog steeds te verkrijgen, zoals: een stenen, glazen of rvs vorm. Daarbij gaat het – zolang het niet stukvalt – erg lang mee. Het enige wat je hoeft te doen is het goed invetten en de baktijd iets verlengen.

10 Houten, rvs, marmeren of glazen snijplanken

Wist je dat elke keer je een plastic snijplank gebruikt, je ook plasticdeeltjes in je eten krijgt? Denk aan de krassen die je vaak ziet verschijnen in deze planken naar mate je ze vaak gebruikt. Gelukkig heb je daar steeds ook goede alternatieven voor! Iets wat ze vroeger ook al gebruikten. Ik gebruik bijvoorbeeld de glazen snijplank van mijn opa nog altijd. Je hebt ook rvs-snijplanken. Ook die zijn goed schoon te maken en kunnen ontzettend lang meegaan. Maar denk ook eens aan marmeren of houten snijplanken.

Gebruik jij al duurzame keukengerei?

Welke ga jij als eerste vervangen? Laat het mij weten in de comments!