Top

zelfgemaakt

G(r)oene voornemens. Elk jaar is het weer zover en maak ik voor mezelf een flinke lijst. Ik vind het stiekem leuk om nieuwe ‘doelen’ voor mezelf te stellen. En de eerste paar weken van het nieuwe jaar begin ik er enthousiast aan, maar uiteindelijk houd ik het niet lang genoeg vol om er een gewoonte van te maken. Hoe zorg ik ervoor dat ik ze dit jaar wel volhoud en uitvoer? Door ze onder andere kleiner en daardoor laagdrempelig te maken!

Nieuwe gewoontes aanleren

In het boek Elementaire Gewoontes schrijft auteur James Clear over hoe je nieuwe gewoontes aanleert, maar ook waarom ze veranderen lastig is. Misschien herken je het wel, maar vaak ben ik zo enthousiast en wil ik alles direct omgooien en anders doen. Het moet meteen perfect en we gaan van 0 naar 100 km per uur. Maar het is volgens Clear niet makkelijk om een gewoonte radicaal te wijzigen. Hij gelooft erin dat steeds kleine ‘successen’, oftewel veranderingen, ervoor zorgen dat je uiteindelijk grote prestaties neerzet.

Voorbeeld: wil je elke dag gezond koken? Begin dan bij een keer in de week een verantwoord ontbijtje. Dat kan voor jou een realistisch doel zijn en na verloop van de tijd ga je zien dat het je steeds makkelijker afgaat.

Mijn g(r)oene voornemens 2025

Hoe ik de tips van James Clear zelf ga toepassen bij mijn eigen g(r)oene voornemens? Door een groter doel in kleine stukjes te hakken. Ook kan het helpen om een nieuwe gewoonte te koppelen aan een oude gewoonte. Denk aan de wasbak schoonmaken tijdens het tandenpoetsen

Voornemen 1: Nog minder weggooien en vuilnis

Al sinds de start van dit blog streef ik naar zoveel mogelijk verpakkingsvrij kopen. Elk jaar probeer ik er routines in te krijgen en er meer een gewoonte van te maken. Wat ik hier al aan doe, lees je hier. Dit jaar wil ik een stapje verder gaan. Als ik kijk naar mijn vuilnisbak kijk, dan zie ik vooral nog veel verpakkingsmateriaal van vleeswaren en plantaardige melkpakken, maar ook wegwerpluiers. Doel voor dit jaar is dan ook om geen vleeswaren meer te kopen voor op brood. En minstens 3 keer in de week te kiezen voor peulvruchten. Ook wil ik wekelijks mijn Mülsi inzetten, zodat ik op die manier zelf mijn plantaardige melk op een toegankelijke manier maak. En zo bespaar ik direct op verpakkingsmateriaal.

Gebruik van de Mülsi

Nu natuurlijk nog in kleine stapjes hakken! Ook daar heb ik over nagedacht. Om te beginnen met van het gebruik van de Mülsi. Daar wil ik een gewoonte van maken en koppelen aan een bestaande gewoonte. Eigenlijk koop ik wekelijks twee pakken plantaardige melk, dus in de praktijk heb ik gemiddeld twee keer nodig om zelf plantaardige melk te maken. Dit kan ik koppelen aan de gewoonte om wekelijks te mealpreppen en ga ik dan ook vanaf nu doen.

 Voornemen 2: ontspullen

Ken je dat? Je bent continu bezig met de (kinder)spullen opruimen in huis. Dan ligt de tafel weer vol en dan is de vloer bezaaid met allerlei kinderspeelgoed. En dan is het moment daar dat je denkt: ik moet gewoon een groter huis. Maar is dat wel de oplossing? Ik denk het niet. We zijn soms zo goed in spullen verzamelen en niet weggooien. Het wordt tijd dat we kritisch kijken naar welke spullen zijn er nou daadwerkelijk nodig en kan ik die een mooie vaste plek in huis geven? Zodat het huis ook sneller is opgeruimd. Dus ook daar ga ik dit jaar mee aan de slag.

Voornemen 3: meer lezen!

Elk jaar roep ik weer: dit jaar ga ik meer lezen en nu echt! Maar afgelopen december keek ik naar mijn Goodreads-profiel en stonden er slechts 4 boeken op. Terwijl ik echt graag lees. Ik houd wel van een uitdaging en heb nu mijn streefdoel op 30 boeken gezet. En nu is het inmiddels al februari, dat betekent dat ik vanaf nu elke maand 3 boeken ga lezen. Wat denk jij, ga ik dit doel nog halen? Doe je mee?  

post a comment