Top

zelfgemaakt

Groentenbouillon van restjes

Groentebouillon van restjes? Ja, dat kan! Probeer het ook eens en je bespaart er een hoop geld mee. Daarbij is het een stuk gezonder, omdat er geen e-nummers aan je bouillon zijn toegevoegd en er nog veel vitamines inzitten.

Wat voor schillen kun je voor je bouillon gebruiken? Eigenlijk kan alles wel, denk hierbij aan: broccolistronken, de schillen van een ui of wortel, de kontjes van een prei, stukjes stengel van bleekselderij, aardappelschillen. Noem het maar op. Ook kun je de kontjes van Parmezaanse kaas heel goed gebruiken of de stengels van kruiden, zoals peterselie. Niet meer weggooien dus.

Let op: restjes van koolsoorten maken de bouillon snel bitter. Aan jou dus de keus of je die restjes wel of niet gebruikt. Zo niet, kijk dan of je er een soepje van kunt maken, zoals een broccolisoepje van stronken of een bloemkoolsoepje van de bladeren.

Zet een bakje in je koelkast of vriezer

Mijn advies is om altijd een bakje in je koelkast of vriezer te zetten waar je alle restjes groenten en/of schillen kunt stoppen. Aan het einde van de week of wanneer je tijd hebt, heb je genoeg verzameld om (een) liter(s) bouillon te maken.

De bouillon is:

  • Glutenvrij
  • Vegan
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je ervan vond? Deel je foto via Instagram met de hashtag #zelfgemaaktzondertroep of tag mij via @zelfgemaakt.zonder.troep.

Het restjes-groentebouillonrecept

Ingrediënten:

  • Flink wat groenterestjes
  • 2 hele uien (tenzij je daar veel restjes van hebt)
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 4 kruidnagels
  • Wat tenen knoflook (naar smaak)
  • 2-4 laurierblaadjes
  • Water
  • Zout naar smaak

Zo maak je het:

  1. Stop alle groenterestjes met de specerijen in een diepe pan
  2. Vul aan tot alles onder water staat
  3. Breng aan de kook, zet daarna het vuur zachter en laat het minstens 1 uur of 1,5 uur sudderen.
  4. Is de kooktijd verstreken? Schenk dan de bouillon door een zeef en vang het op in (glazen) flessen of in een kom. Vries de bouillon direct in om de smaak zo goed mogelijk te houden.

Succes gegarandeerd!

post a comment